Deze blog gaat verder waar mijn vorige blog is geëindigd. Wat mij de laatste tijd bezig houd is het volgende: Hoe zou het zijn als je onverdeelde aandacht voor je creativiteit had? En wat doet het eigenlijk met je als je steeds gestoord wordt in je creatief proces? 

Ik onderzocht dit met een aantal deelnemers van Buitenkunst tijdens een workshop die ik gaf. Het tweede deel van de workshop heette:

‘Fuck vergankelijkheid -  is this about me?’

‘sMiddags werkten de deelnemers aan een schilderij waarbij ze elke stap vast legden en dit gelijk op sociale media deelden.

Het verschil kon niet groter zijn met de ochtend workshop.(zie vorig blog) Mensen waren minder gefocust en waren steeds aan het wisselen tussen schilderen en fotograferen en updaten. Een deelnemer vertelde mij: “Ik vind het maken van het schilderij nu ondergeschikt, ik ben steeds bezig met wat ik in mijn volgende post zal gaan schrijven”.

Wat mij opviel in deze workshop was dat de aandacht steeds verdeeld moest worden tussen het schilderij en de sociale media. Er was een continue schakelen tussen verschillende ‘taken’. Hierin werd ook een ‘tijdstekort’ ervaren. Herkenbaar?

Ik heb mijn mening kunnen scherpen aangaande mijn onderzoek wat het met je doet als je alles deelt, of juist niet. Wat ik ‘smiddags zag was dat het schakelen tussen de sociale media en het schilderen een beperking was om in een flow te komen.

Het creatief proces werd verstoord.

Het wisselen tussen binnenwereld  (flow) en buitenwereld (sociale media) werkte beperkend voor het creatief proces.

Ik ben van mening dat het goed is voor de kunstenaar, voor het creatief proces, om onverdeelde aandacht te hebben voor wat hij of zij creëert.

--------------------------------------------------------

De uitdaging!

Mocht je dit willen onderzoeken bij jezelf dan heb ik een uitdaging voor je:

Sta jezelf de komende dagen, laten we zeggen een week, toe om met onverdeelde aandacht iets te maken.

Ik kan me voorstellen dat het bijzonder moeilijk is om je telefoon te laten voor wat hij is maar probeer het eens, 20 minuten? Valt te proberen toch?

Zet je telefoon op vliegtuigstand, zet de wekker op 20 minuten en sta jezelf toe om:

- Tekenen; pak een velletje papier, een kladblok en teken. Maakt niet uit wat, laat je potlood over het vel gaan en kijk wat er ontstaat, geen oordeel weet je nog?

- Als je graag schrijft, krabbel je gedachten neer op een onbeduidend stuk papier.

- Altijd al willen dansen? Zet je favoriete cd op en dans! Er kijkt niemand weet je nog?

Probeer het eens een week uit, laat je creatieve flow lekker stromen zonder dat het ook maar ergens over hoeft te gaan, het mooi, interessant of verantwoord is.

En laat mij vooral weten hoe het voor je was, ik hoor graag je ervaringen.

 

Nb. Heel veel dank aan alle deelnemers die deze workshops gevolgd hebben!

 

Reageer op dit bericht