Een masterclass van Sam Drukker volgen is een bijzondere ervaring die, wat voor mij in elk geval zo was, je eigen werk naar een hoger niveau tilt.

Hieronder beschrijf ik een aantal punten wat je zoal leert in zo’n masterclass.

  1. Je leert kijken. Sam zegt: “concentratie is alles. Totale concentratie, dat is de adem inhouden, er klaar voor zijn, goed kijken en zorgen voor een leeg hoofd. Eerst moet je begrijpen wat er aan de hand is. Wat is er interessant? Je moet het beeld begrijpen. Als ik werk, ben ik voor 90% aan het registreren, dom aan het overnemen. Maar tegelijkertijd moet ik begrijpen wat me ontroert en aantrekt. Dat begrijpen zit ik de start, in de tien seconden voor ik mijn eerste lijn zet.”*
  2.  
  3. Je leert licht en donker zien. Als je bij Sam een masterclass volgt zal hij je uit je gewone manier van kijken halen. Hij zal je laten zien hoe je schaduwen met elkaar verbind en hoe je dit in zet voor bijvoorbeeld compositie, beweging of vorm. (zie mijn vorige blog)

 

  1. Je leert keuzes maken. Sam Drukker vertelt je hoe hij te werk gaat, waar hij op let, welke keuzes hij maakt en waarom. Uit ervaring kan ik je vertellen dat dit je blik scherpt, dat dit je eigen werk naar een hoger niveau tilt. Voor mij waren de masterclasses die ik volgde bij Sam een verdieping voor mijn eigen werk. Ik weet nu duidelijk welke keuzes ik maak, waarom en waar ze uit voort komen.

 

  1. Je leert de kunst van het weglaten. Niet alles heeft even veel aandacht nodig. Sam zegt hierover: ”Daar waar ik wil dat zijn (de toeschouwer) blik komt, geef ik net iets meer. Ik vind een schilderij saai worden als je overal even veel geeft, zoals bij de fijnschilders. Als je overal evenveel zegt, zeg je niets meer.”*

 

  1. En als laatste: Sam Drukker is een geweldige leraar. Ik had geluk en volgde meerdere masterclasses van Sam. (hij zegt altijd dat hij iedereen maar 1x les geeft) Hierdoor zeg ik uit ervaring: hij weet je goed mee te nemen in zijn verhaal, zijn visie en werkwijze. Hij geeft heldere aanwijzingen en haalt je uit je comfortzone. Iets wat ik zeer waardeer in een leraar. En daarnaast is het ook nog eens een hele aardige man!

 

Wil je ook een masterclass volgen van Sam Drukker?  Geef je dan nu op voor de masterclass modeltekenen van Sam in Nijmegen op 11 september ’16!

Kijk op www.atelierrohde.nl voor meer informatie en kosten.

Of stuur een email naar cursus@atelierrohde.nl

 

*Deze citaten komen uit het boek: Sam Drukker, Verzameld werk.

2004 Drents Museum / Rabobank. 

http://www.samdrukker.com