Vijf tips voor het maken van een interessant schilderij

Nu ik de schilderwedstrijd Kunsthistorisch naakt organiseer (http://www.yetterohde.nl/index/16286416_Schilderwedstrijd.html#.Vx8vNISnBd0) krijg ik veel reacties (dank jullie wel!) over dat mensen niet goed weten hoe ze de eerste stap kunnen zetten en daardoor niet weten of ze wel mee kunnen doen. Dus bij deze een blog met handige tips om in een korte tijd tot een interessant schilderij of tekening te komen!

Eerst de tips op een rijtje. Daaronder leg ik het verder voor je uit.

1. Kopieer een schilderij dat je heel mooi/goed/interessant vind als voorbeeld.

2. Gebruik een kleuren die andere kunstenaars al hebben gebruikt in dezelfde samenstelling.

3. Kies een techniek die je interessant vind en al beheerst.

4. Werk samen met anderen.

5. Laat je niet afleiden door excuses. Doe het! Maak dat schilderij!

  1. Kopieer een schilderij dat je heel mooi/goed/interessant vind als voorbeeld. Helemaal in deze context. Gebruik alle kopieermethoden waarvan iedereen vindt dat het eigenlijk ‘not done’ is. Gebruik een beamer, een overheadprojector, carbonpapier! Het maakt niet uit welke kopieertechniek je toe past als je mooiste naakt maar goed op je doek/papier komt. In een later blog zal ik verder ingaan op het ‘stelen’ van compositie en kleurgebruik van grote meesters. Maar voor nu, op naar het volgende punt! 
  2. Gebruik kleuren die andere kunstenaars al hebben gebruikt  in dezelfde samenstelling. Er zijn honderden kunstenaars die zich hebben gewijd aan kleuren en hun werking. Maak daar vooral gebruik van. Kijk af bij grote meesters, kijk goed naar de kleuren die ze gebruiken. Kies voor jezelf een schilderij uit waarvan je vooral de kleuren heel erg mooi vindt. Meng deze kleuren van te voren, of koop ze en leg ze op je palet voordat je begint.
  3. Kies een techniek die je interessant vind en al beheerst. Als je een interessant schilderij wil maken is het goed om een aantal nieuwe elementen toe te voegen maar ook vooral te werken met elementen die je al kan of beheerst. Leg daarin de lat niet te hoog en maak het niet te moeilijk voor jezelf. Dus vind niet van jezelf dat je een realistisch schilderij in olieverf moet maken voor deze wedstrijd omdat het naakt dat je hebt gekozen zo is geschilderd. Welke techniek beheers je? Kan je goed met paletmes overweg? Kies dat dan als basistechniek! Ben je heel erg thuis in acryl maar niet zo goed in realistisch schilderen? Dan ligt daar de uitdaging! (het hoeft geen kopie te worden!)
  4. Werk samen met anderen. Vertel tegen anderen dat je meedoet aan deze wedstrijd. Mensen zullen enthousiast reageren. Nodig ze uit om samen te werken. Spreek met elkaar af dat werkt stimulerend. En daarmee vermijd je het laatste punt:
  5. Laat je niet afleiden door excuses. ‘ik wil wel schilderen maar ik heb niet genoeg tijd’ of          ‘ik wil wel schilderen maar ik heb niet voldoende ruimte’ of ‘ik wil wel schilderen maar ik word altijd gestoord’ etc. etc… Laat je niet meer afleiden door excuses. Excuses zijn de grootste vijand van creativiteit. Dus geef je bij deze op voor de wedstrijd door een email te sturen aan cursus@atelierrohde.nl, vertel er over aan vrienden, zet alvast het schilderij of de tekening die je als uitgangspunt neemt op Facebook: www.facebook.com/events/1733478000230211/ en Doe het! Maak dat schilderij!               Op http://www.atelierrohde.nl lees je alles over de wedstrijd.