Queer Crips - Real People

Het Nijmeegse project ‘Queer Crips - Real People’ zet in voor de zichtbaarheid en emancipatie van queers met een fysieke handicap. De groep wordt dubbel gestigmatiseerd, doordat de handicap én de lhbtiqa+ identiteit botsen met de heersende maatschappelijke normen. Dit resulteert in ervaringen zoals uitgesloten zijn van (queer) activiteiten door slechte rolstoeltoegankelijkheid, niet serieus genomen worden wat betreft de (onzichtbare) handicap en/of identiteit, maar ook gevoelens als schaamte en eenzaamheid. ‘Queers Crips - Real People’ richt zich op het vergroten van de zichtbaarheid en op het empoweren van de groep zelf. Hiervoor worden Nijmegenaren uit de groep in woord en beeld geportretteerd, en op verschillende (toegankelijke en alledaagse) locaties tentoongesteld. 

‘Queer Crips - Real People’ is een project dóór en vóór queers met een fysieke handicap. Beeldend kunstenaar Yette Rohde, wordt in haar werk en dagelijks leven belemmert wordt door schouderletsel, en Mir Marinus is herstellende van long covid sinds 2020 en kampt daardoor met vaak onzichtbare klachten zoals vermoeidheid. Yette geeft vorm aan de portretten in beeld en Mir in woord. 

Vanaf 18 februari '23 zijn deze portretten te zien bij diverse locaties in de stad Nijmegen. Op zondag 19 februari '23 zal er een officiele opening zijn in de Lindenberg van 13.00 tot 15.00. 


Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Nijmegen, IS ontwerp, Bibliotheek Gelderland Zuid, Cafe de Plak, Het Roze Huis, de Lindenberg en het Zelfregiecentrum.